Masterclassy Kazimierskiego Festiwalu Wina 2025

Kazimierski Festiwal Wina to święto polskiego winiarstwa w jednym z najpiękniejszych miejsc w kraju. Malowniczy Kazimierz Dolny stanie się areną wyjątkowych spotkań, degustacji i inspirujących rozmów o winie. Doświadcz prawdziwego ducha enoturystyki, poznaj historie polskich winiarzy i odkryj smaki, które definiują polskie terroir.
Sami wiecie, że nie ma dobrego Festiwalu bez jeszcze lepszych Masterclass-ów, dlatego przygotowaliśmy degustacje najwyższych lotów!
Jeden z Masterclassów zostanie poprowadzony przez Katarzynę Korzeń, która starannie wybierze dla Was najlepsze musiaki, od najciekawszych producentów oraz przepyszne, regionalne, śniadaniowe dodatki.
Dwa kolejne Masterclassy zostaną poprowadzone przez uznanych sommelierów: Jarosław Baranowski oraz Krzysztof Królczyk – głębokie zanurzenie w świat wina poprzez wyjątkowe degustacje i dyskusje.
Data: 12.07.2025
Miejsce: Sala degustacyjna w Domu Architekta (Rynek Główny)
MASTERCLASS 1: ŚNIADANIE Z MUSIAKAMI, godz. 10:00 - 12:00
Wyobraź sobie słoneczny poranek w Kazimierzu Dolnym, gwar festiwalowego miasteczka powoli budzącego się do życia… A Ty zaczynasz dzień kieliszkiem perfekcyjnie schłodzonego polskiego musiaka...
Z nami odkryjesz 6 wyjątkowych, musujących win zrobionych metodą tradycyjną, skosztujesz wina — niespodzianki i posłuchasz fascynujących opowieści o bąbelkach, smakach i winnych przyjemnościach, które dla Was przygotuje Katarzyna Korzeń — prawdziwa mistrzyni winnych emocji!
Zarezerwuj miejsce: BILETY ONLINE
MASTERCLASS 2: 7 TWARZY SOLARISA, godz. 12:00 - 14:00
Czy Solaris to prawdziwa duma polskiego winiarstwa, czy jedynie modny wybór?
Spróbujemy 7 różnych interpretacji tej odmiany – od wytrawnego po słodkie, od macerowanego po musujące. Zobaczymy, jak region, styl i podejście winiarza wpływają na jego oblicze.
Zarezerwuj miejsce: BILETY ONLINE
MASTERCLASS 3: NA ZACHÓD I WSCHÓD OD WISŁY
Czy region rzeczywiście ma znaczenie?
Porównamy wina z różnych stron Polski - będzie ich aż 8! Sprawdzimy, czy terroir ma kluczowy wpływ na smak, a może to wszystko zasługa winiarza? Dyskusja na pewno będzie gorąca, a różnice… zaskakujące!
Zarezerwuj miejsce: BILETY ONLINE